Am facut un live pe Facebook. Si i-am certat pe liderii / managerii care cred ca trainigurile si cursurile sunt de ajuns sa “repare” o echipa.
De parca un training de doua ore poate sa schimbe radical o echipa sau pe oamenii din ea.
De-ar fi asa usor… 🙂
Un curs, training sau coaching, team building sau oricum se numesc, iti poate schimba anumite perceptii, dar asta nu inseamna ca te va schimba peste noapte pe tine, ca om, la 180 de grade.
La fel de bine un training de cateva ore nu il poate face nici pe seful tau sa fie un lider mai bun.
De asta, azi in #PodcastuldeEQ am pregatit un episod in care vorbesc cu Madalina despre lideri si despre ce inseamna sa iti asumi pozitia asta.
Te invit sa asculti episodul de azi. Nu dureaza foarte mult, dar discutia e foarte faina.
Am vorbit cu Mada despre:
- cele trei abilitati de inteligenta emotionala pe care un lider ar trebui sa le aiba;
- limita pana la care un lider este responsabil;
- punctul de unde oamenii din echipa trebuie sa isi asume rolurile fara sa mai astepte interventia liderului;
- cele mai frecvente greseli pe care oamenii de la conducere le fac, din punctul meu de vedere;
- puterea pe care o are sau nu o are un lider sa-i influenteze pe oamenii care il urmeaza;
- cum faci sa continui sa fii lider atunci cand ti-e greu.
Asculta conversatia si implica-te in ea.
Scrie-mi in comentarii care e parerea ta. Sau poate chiar experienta ta, legat de acest subiect.
Hai sa discutam despre leadership! 🙂
pt mine, a fi un lider bun inseamna sa fii TU insuti, si sa fii dispus sa inveti permanent, de la oricine, in orice situatie.. e suficient! (nu vei fi mereu perfect, si nici pe gustul tuturor, dar vei creste cu fiecare experienta)
Un lider le da oamenilor speranta ca pot avea o viata mai buna, urmand o anumita cale, si ii conduce intr-acolo prin exemplu personal. Este capabil sa construiasca si sa livreze o imagine a viitorului. Un lider transmite incredere. Un lider bun motiveaza. Un lider mare inspira.
Buna ziua! Intr-un anumit moment al vietii mele, am lucrat intr-o institutie bancara. Aveam atunci un sef, venit in institutie dupa majoritatea salariatilor. Fostul sef, un om integru si foarte empatic, a parasit instituția pentru ca nu mai era de acord cu politica acesteia. Noul sef, fara a cunoaste colectivul, a inceput sa faca modificari, a reorganizat totul, apoi a re-reorganizat… pana cand situatia a devenit exploziva. Am fost solicitati toti membrii colectivului sa completam un chestionar de evaluare a sefului. Tentatia mea a fost sa-i dau 0 puncte la toate intrebarile. Apoi, m-am razgandit, si am acordat 4 si 5 puncte.
Am avut ocazia sa explic decizia. Profesional, nu era incompetenta. Dar la capitolul „uman” era varza. Si intrebarea asta, despre Omul sef, nu figura in chestionar. Dupa intamplare, la cateva luni, am plecat in alt serviciu. O promovare pentru care am luptat din greu.
Liderul este cel pasionat, este cel care se hraneste constant cu vise si nu inceteaza din a vrea mai mult ,din a spera la mai mult, este cel a carui foc interior arde ata de care ca devine faclia cei ghideaza pe alti prin bezna. Consider ca principala datorie a unui lider, in orice domeniu sau activitate, nu este sa faca treaba cea mai buna sau sa atinga performanta cea mai inalta, ci sa.i faca pe ceilalti sa.si atinga punctele maxime, sa creeze punti de legatura intre oameni si sa aranjeze oamenii in asa fel incat „masinaria” sa mearga la capacitati maxime. El nu sta deasupra tuturor, el este prezent in fiecare bucatica din intreg. Cred ca ar putea fi comparat cu un pastor, adica pastorul nu este cea mai frumoasa oaie din turma, dar el reuseste sa tina oile in siguranta si sa le ghideze pe calea cea buna. Si asta e parerea mea. Multumesc😁🙂
Hehe… interesanta metafora Ioana, multumim! 🙂
Pentru gusturile mele prea multa vorbarie pe langa subiectul central. Luati-l ca pe un feedback evaluativ 🙂
Multumim pentru feedback Sorin!