Poate că știi deja că am început să învăț limba franceză, la un moment dat. Atunci când nu am timp să urmăresc lecții sau sa fac practic exerciții, ascult audiobook-uri în limba franceză, în timp ce îmi pregătesc un shake sau mă pregătesc să ies din casă. Pentru mine este o metodă relaxantă prin care mă obișnuiesc cu o limbă străină.

Într-una din zile ascultam „Înțelepciunea evurilor” de Dr. Wayne Dyer, o carte în care el prezintă perspective diferite legate de viață ale unor înțelepți. Printre mulți alții, apare acolo Marcus Tullius Cicero, un poet, filosof și politician roman, care a trăit acum două mii de ani.

Cicero are o mică „lucrare”, intitulată „Cele șase greșeli ale omului”, idei prezentate de Wayne Dyer în cartea sa.

Ascultam cu o uimire din ce în ce mai mare prezentarea acestor șase greșeli, în franceză, și am rămas șocat atunci când am început să îmi dau seama că Cicero vorbește, de fapt, despre… inteligență emoțională. De fapt, lipsa ei.

Ulterior am citit mai multe despre aceste șase greșeli și m-am hotărât să îți împărtășesc și ție concluziile, deoarece sunt ușor contrariante. Voi face asta printr-o serie de câteva articole, pe care am să le scriu aici, în fiecare săptămână.

Știu că umanitatea pare că a evoluat.

Tehnologia este diferită. Stilul nostru de viață este diferit.

Cât am evoluat emoțional, în atitudini și comportamente în ultimii două mii de ani? Te las să decizi tu, după ce citești întreaga serie de articole, ce începe azi.

Iar la finalul seriei, am să completez cu a șaptea greșeală, pe care am descoperit-o de-a lungul timpului la majoritatea oamenilor.

Începem cu începutul…

Greșeala nr. 1: Să ai iluzia că poți câștiga doar prin a cauza altora pierderi

Trăim într-o lume a competiției. O lume în care suntem educați că resursele sunt limitate, că unii au și alții nu au. Ni se tot pun în față în mod sistematic exemple care sunt foarte diferite de noi și ni se spune „fii așa” și „nu fii așa”.

Toate aceste lucruri ne cultivă un spirit de competiție.

Inclusiv succesul este prezentat metaforic sub forma de concurs. Doar uită-te pe Internet, când cauți cuvântul „succes”, ce imagini apar. O să vezi simboluri cum ar fi: costum, diplomat, competiție, medalie, săgeată în sus, oameni care conduc pe alții, oameni care ies în evidență, care urcă pe un munte, care ajung înaintea altora.

Competiție. Piață concurențială.

Toate aceste simboluri, comportamente și atitudini asociate cu succesul  vorbesc, de fapt, despre ce înseamnă să ai mai mult decât alții, să obții mai mult decât alții, să îi lași pe alții în urmă.

În continuare avem senzația că dacă altcineva a luat un job înaintea noastră, noi am pierdut.

Dacă cineva câștigă mai mulți bani, ne simțim inferiori, dacă cineva are o afacere și eu nu am, atunci eu am rămas „în urmă”.

Dacă cineva își cumpără haine mai bune sau merge la un restaurant mai bun, ne simțim ca și cum noi nu am avea ceva.

E interesant că tot acest sistem se perpetuează printr-un proces de comparație. Suntem liniștiți cu ce avem, până când vedem ce au alții și atunci apare frustrarea, apare nemulțumirea de sine, invidia și dorința.

Dacă până să te compari cu alții erai liniștit, după aceea apare ambiția sau nemulțumirea.

În momentul în care te uiți la cineva care are ceva din ce îți dorești tu și ai o stare negativă, neplăcută (frustrare, nemulțumire, gelozie, invidie, critică, ironie, defensivă), tocmai ai comis această greșeală: ai senzația că cineva poate avea doar cu prețul pe care îl plătesc alții.

De ce spun că Cicero vorbește de lipsa inteligenței emoționale în aceste greșeli?

Pentru că atunci când ești inteligent emoțional îți dai seama că starea respectivă nu te ajută, că acele atitudini și reacții te fac să îți strici relațiile și, cel mai important, că nu te ajută în a obține ceea ce îți dorești.

Din contră.

Mulți încep să comenteze în capul lor „Cine știe ce a făcut să obțină xyz?”, „În locul lui și eu puteam…”, „Așa e ușor!” și multe alte fraze de acest gen.

Dacă ești inteligent emoțional nu îți strici viața cu astfel de reacții și judecăți.

Mai degrabă îți canalizezi atenția în direcția acelor lucruri care sunt în folosul tău.

Vrei să „corectezi” această greșeală? Schimbă-ți atitudinea.

Caută să te bucuri că există acele lucruri pe care ți le dorești. Caută să apreciezi faptul că altcineva a ajuns acolo. Spune-ți în mine „E posibil, altcineva a făcut-o, deci o să reușesc și eu.”

Și gândește-te: dacă omul acela are ceva ce tu îți dorești, s-ar putea chiar să ai ceva de învățat de la el…

(va urma…)

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
3872811
Poate te-ar interesa si  Greșeala nr. 6: Să încerci să îi forțezi pe ceilalți să creadă și să trăiască așa cum faci tu