Conflictele sunt parte din viețile noastre. Am vrea să nu fie, nu ne plac deloc, dar sunt parte din noi. 

 

Îi judecăm pe ceilalți atunci când sunt conflictuali, ne judecăm pe noi când ne pierdem controlul într-o discuție, uneori avem conflicte cu cei din jurul nostru fără măcar să fi zis ceva. Doar ne certăm așa în capul nostru pentru ceea ce ar fi putut zice sau ce ne imaginăm noi că ar fi zis, dacă…

 

Din perspectiva inteligenței emoționale și a mecanismelor creierului, conflictele au o matematică foarte precisă. O matematică de care nu ținem cont pentru că nu o cunoaștem.

 

Mulți ani de zile, arta și știința comunicării a fost dominată de gandirea masculină, care încerca să armonizeze conflictele și în general comunicarea prin ordonarea potrivită a cuvintelor, prin înlocuirea diferitelor cuvinte cu altele, ca să obțină rezultatul scontat.

 

Cu toate acestea, după ce am început să înțelegem și să acceptăm modul în care funcționăm noi oamenii, am început să ne dăm seama că starea este de multe ori mai importantă decât cuvintele pe care le spunem.

 

 

Poți spune lucruri dureroase cu o stare de compasiune și respect și să fii ascultat și înțeles, dar poți și să spui cuvinte frumoase și bine alese cu o stare de dispreț sau aroganță și nu ai nicio șansă să ajungă la ceilalți.

 

La fel de bine poți asculta cuvintele pe care ți le spune cineva și să ajungi dezamăgit, sau te poți uita în “spate”, la starea și atitudinea omului și să îți dai seama că el pe el se minte…

 

Despre cum se aplică știința inteligenței emoționale în gestionarea conflictelor (și multe alte subiecte), în discuția mea cu Oana, în acest episod de podcast. 

 

 

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
72
Poate te-ar interesa si  Compromisurile si relatia de cuplu.