Întotdeauna mi s-a părut interesant faptul că oamenii folosesc două expresii atunci când este vorba de greșelile lor față de alții : “Iartă-mă ” sau “Îmi cer iertare” și “Scuză-mă ” sau “Îmi cer scuze”.

 

Pentru mulți este vorba despre exact același lucru. Am făcut o greșeală și mi-as dori ca ceilalți sau celălalt să interpreteze acest act astfel încât să evităm un conflict.

 

Totuși , ceea ce eu “cer” de la celălalt în acest context, este foarte diferit, în funcție de cuvântul pe care îl folosesc.

 

Ce înseamnă “scuzele”? 

 

Dacă ne uităm în DEX, înseamnă “Motiv real sau pretext invocat de cineva pentru a justifica sau a micșora o vină, o greșeală (proprie sau a altcuiva) sau pentru a se sustrage de la o obligație; dezvinovățire, justificare.”

 

Hai să recunoaștem, fiecare dintre noi știm ce înseamnă când îți găsești “scuze”. 

Nu vrei să recunoști că ai greșit sau nu ți se pare la fel de gravă greșeala și te aștepți ca celălalt cumva să “treacă cu vederea”. Nu cred că îți place când cineva își găsește scuze, sau nici măcar nu își găsește el, ci îți cere ție “dă-mi niște scuze”, prin fraza “Îmi cer scuze.” 🙂

 

Pe de altă parte, “iertarea” înseamnă : “A scuti pe cineva de o pedeapsă, a trece cu vederea vina, greșeala cuiva, a nu mai considera vinovat pe cineva.” 

 

Diferența dintre cele două ? Simplu… Atunci când îți ceri scuze, de fapt nu îți asumi cu adevarat greșeala , respectiv dreptul celuilalt de a considera fapta ta ca greșeală .

 

Când îți ceri iertare, îți asumi că ai greșit și faci apel la bunăvoința celuilalt, ca să aveti o relație amiabilă în continuare.

 

Am mai avut un podcast la un moment dat pe subiectul iertării . Acum însă , în lumina finalului de an am considerat un moment bun să reluăm discuția. 

 

Ne-am pus pe gânduri reciproc cu Oana, prin întrebări de genul: De ce ar trebui să iertăm ? Ce presupune iertarea de sine? Ce se ascunde în spatele expresiei “te iert, dar nu te uit?” și multe altele.

 

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
113
Poate te-ar interesa si  Ce este autocontrolul emotional?