(Dacă nu ai citit primul articol, introductiv, din această serie, îl găsești aicihttps://refleqt.ro/articole/cele-sase-greseli-ale-omului/ 🙂

 

Greșeala nr. 2: Să îți faci griji pentru lucruri pe care nu le poți schimba sau corecta

 

Există multe bancuri despre pesimiști și optimiști. Unii chiar declară „Eu sunt optimist!” sau „Eu sunt pesimist!”.

E important pentru toată lumea să conștientizeze că, de fapt, nimeni nu este tot timpul pesimist sau tot timpul optimist.

E o chestiune de perspectivă și există câteva criterii, chiar matematice, legate de perspectiva de moment pe care o ai si modul în care îți poți schimba perspectiva din pesimist în optimist.

Martin Seligman în cartea sa „Optimismul se învață” tratează foarte explicit acest subiect.

Nu ai cum să fii tot timpul doar optimist, respectiv tot timpul doar pesimist. Ceea ce va conta în calitatea vieții tale este procentajul, respectiv cât de repede treci dintr-o stare în alta.

Diferența între cineva predominant optimist sau predominant pesimist este cât durează aceste stări, respectiv cât de rapid se trece într-o stare optimistă dintr-una pesimistă.

Vin oameni la mine și îmi spun „Eu sunt optimist, dar am persoane negative care îmi strică starea.”

Creierul tău va reacționa la tot felul de lucruri. Este perfect normal să te afecteze, pe moment, starea negativă a cuiva. Doar că nu este foarte constructiv pentru tine să și rămâi cu acea stare mult timp.

Cu cât treci mai repede înapoi în perspectiva optimistă, cu atât mai mult îi ajuți și pe ceilalți să treacă prin starea respectivă.

În inteligența emoțională abilitatea asta de a trece de la o perspectivă pesimistă la una optimistă se numește „Cultivarea Optimismului”.

Ceea ce descrie Cicero ca fiind greșeala numărul doi, este perspectiva pesimistă pe care mulți o adoptă.

De multe ori am spus în conferințele mele că cea mai bună metodă de a te epuiza și de a nu face nimic cu viața ta este să găsești un concept și să intri în luptă cu el.

„Guvernul”, „sistemul de educație”, „taxele”, „încălzirea globală”, „războaiele”, „politica” și multe, multe alte asemenea concepte despre care lumea discută aprins și pe îndelete.

Problema nu este atunci când te informezi pentru a fi în temă cu ce se petrece în jurul tău în lume.

Problema este când „folosești” aceste informații să te îngrozești, să îi îngrozești și pe alții, să te enervezi, să fii în luptă continuă cu ceva.

Ți se pare că persoana care se ceartă cu un politician ce vorbește la televizor va face vreo diferență în ceva? Cu siguranță că da, în viața familiei pe care o bombardează cu stări și reacții distructive.

Ți se pare că dacă la locul de muncă discuți despre toate greșelile pe care le face managementul, o să facă o diferență? Da, în starea noastră de conflict, care se va amplifica.

Atunci când doar te plângi, dar nu faci nimic pentru asta, atunci când ești în conflict cu lucruri care nu sunt sub influența ta, sub controlul tău, de fapt comiți această a doua greșeală menționată de Cicero.

Adică te consumi degeaba, cu lucruri care nu se vor schimba doar pentru că tu te consumi.

Vrei să nu mai faci această greșeală?

Este destul de simplu, e necesar doar să îți formezi un obicei din a-ți pune următoarea întrebare: „Ce depinde de mine în această situație, acum?”.

Și, evident, să nu îți lași mintea să scape cu răspunsuri de genul „Nimic!” sau „Eu fac to ce depinde de mine, dar celălalt…. ?”

Dacă vrei să rămâi optimist și să nu îți consumi viața degeaba, mută-ți atenția de la lucrurile ce sunt în afara influenței tale, la cele care depind de tine și pentru care poți să faci ceva, concret.

(va urma…)

Citește și despre prima dintre cele șase greșeli prezentate de Cicero, aicihttps://refleqt.ro/articole/cele-sase-greseli-ale-omului/

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
10171
Poate te-ar interesa si  [Art.3] Inteligența emoțională NU înseamnă reprimarea stărilor tale