fbpx

(Ai citit primele 6 articole despre acest subiect? Le găsești aici)

 

Cele 6 greșeli umane scrise de Cicero au mai luat alături de ele încă una. A șaptea greșeală e una pe care am observat-o și am ținut neapărat să o includ aici.

 

Nici măcar nu îți dai seama că faci aceste greșeli și nici nu te interesează

 

Spus mai pe șleau: ignoranța.

 

Hai să îți explic de ce consider că ignoranța este cea mai egocentrică atitudine dintre toate.

 

Atunci când cineva nu știe niște lucruri, este absolut firesc să înțelegi că nu le știe.

 

Este și mai firesc să ajuți acea persoană să capete o cunoaștere sau să îi explici, să  o susții în procesul de învățare.

 

Pentru mine orice persoană care își dorește să știe mai multe, să înțeleagă ceva, să descopere, este o persoană care merită tot respectul și ajutorul din lume.

 

Dacă vrea cu adevărat să înțeleagă ceva.

 

Ignoranța este acea stare în care singurele adevăruri care te interesează sunt cele care sunt ale tale.

 

Ignoranța este acea atitudine în care orice vine către tine, pur și simplu reușești să nu ții cont, să nu bagi în seamă, să nu îți deschizi mintea ca să primești acea informație.

 

Atunci, de exemplu, când o femeie este înșelată, dar se face că nu există acele informații care vin din toate părțile către ea, este o stare de ignoranță.

 

Atunci când cineva conduce o echipă și vin informații din toate părțile că nu este constructiv ceea ce face, dar continuă să ignore acele informații, aceasta este ignoranță.

 

Atunci când nu arăți cum ți-ar plăcea, dar ignori sentimentul de frustrare când te uiți în oglindă, atunci când ție nu îți place de tine, dar spui „Cine mă vrea, să mă vrea așa cum sunt!”, este tot ignoranță.

 

Atunci când un părinte ceartă un copil că nu învață, dar el ca părinte este mediocru la locul de muncă, este tot ignoranță.

 

Atunci când cineva dă vina pe Guvern pentru salariul prea mic, în condițiile în care alții în jurul lui câștigă mai mulți bani, este tot ignoranță.

 

Ai prins ideea?

 

Să ignori informații care există în jurul tău, să nu ții cont de alte informații decât cele care sunt în capul tău, este ignoranță.

 

În momentul în care singurele informații de care ții cont în existența ta sunt cele din capul tău și te faci că orice vine de la alții nu există, cum poți numi altfel această stare decât egocentrism?

 

Când nu ești în stare să vezi, să percepi, să analizezi nimic în afară de ceea ce știi tu, cum se numește asta?

 

Egocentrism.

 

Este o diferență esențială între inconștiență și ignoranță.

 

Cineva care nu știe anumite lucruri, este inconștient. Adică nu este conștient de alte informații care mai există legat de acea problemă / situație.

 

Când o asemenea persoană primește informații noi, iar reacția ei este: “Wow! Mi-am dat seama că…” sau “Interesant! Nu m-am gândit la asta…” acea persoană și-a depășit inconștiența.

 

O persoană ignorantă, însă, nici nu va observa acele informații, le va respinge automat, ca urmare va rămâne inconștientă și ignorantă.

Și da, greșelile astea se fac de 2.000 de ani.

 

Și da, o să mai fie persoane care o să continue să le facă.

 

Poate peste 2.000 de ani, altcineva va prelua ce am scris eu acum și va face din nou articole. 🙂

 

Nu știu… Dar îmi doresc ca această serie de articole să aibă impact pe bune asupra tuturor celor care au nevoie să le citească.

 

Astea au fost Cele șase greșeli umane, care sunt șapte, de fapt. Iar acum că le-am expus aici pe toate, mi-ar plăcea tare să îmi spui părerea ta.

 

Cum ți s-au părut?

 

E ceva din ele care a produs un AHA! în tine?

 

Ai să schimbi ceva din ce faci acum, în urma citirii acestor articole?

 

Și încă ceva: dacă simți că e potrivit, împărtășește articolele și cu alte persoane. Doar vorbind despre aceste greșeli, fără emoții negative, fără să punem presiune unii pe alții, vom reuși să schimbăm conștientul colectiv.

 

Ca-ntotdeauna, aștept părerile tale în comentarii, mai jos.

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
798
Poate te-ar interesa si  [Pagini de Jurnal] Dezvoltare personală? Pe bune? (Part.I)