(Nu ai citit despre prima și a doua greseală? Fă-o, înainte să citești despre aceasta.)

 

Greșeala nr. 3: Să insiști că ceva este imposibil, doar pentru că tu nu poți să faci acel ceva

E interesant cum, începând de la părinții noștri, de când suntem copii ni se spune ce este „posibil” și ce „nu este posibil”.

Dacă vorbeai cu diferiți oameni acum 20-30 de ani, nu mai mult, majoritatea ți-ar fi spus că multe lucruri sunt imposibile: telefonul mobil accesibil tuturor, internetul accesibil tuturor, afacerile online, să te muți dintr-o țară în alta, pur și simplu, și multe altele.

Pentru că atunci nu erau posibile sau pentru că era posibil doar pentru unii.

Pentru ca creierul uman să funcționeze corect, are o nevoie de bază: certitudinea.

Adică faptul că lucrurile sunt sub control și sunt familiare, cunoscute.

Pentru asta, de la începutul vieții se stabilesc câteva „adevăruri” esențiale: despre viață, despre bine, rău, femei, bărbați, reguli.

Toate acestea vor fi baza pentru ce este posibil sau imposibil.

Și atenție: nu vorbesc despre ceva ce ai citit în cărți.

Dacă tot ce consideri tu, conștient, că este adevărat, ar fi adevărat și pentru partea ta emoțională subconștientă, atunci ai putea realiza și crea toate acele lucruri în viața ta, foarte ușor.

Dacă există ceva ce nu poți să creezi în viața ta, deși teoretic știi că este posibil, înseamnă că pentru partea ta emoțională acel ceva nu este posibil. Sau nu încă, sau nu pentru tine.

Și de aici apar conflictele între oameni, în momentele în care discută  despre posibilități, despre idei, despre planuri.

Tendința automată este să te comporți ca și cum tot ceea ce știi tu este adevărul universal valabil.

Evident, dacă cineva crede sau spune altceva, reacționezi ca și cum ți-ar fi încălcat aceste adevăruri, adică intri în luptă cu acele persoane.

Dacă, de-a lungul vieții, ți-ai schimbat perspectiva sau părerea despre un subiect, poți, cu încredere, să presupui că s-ar putea ca la un moment dat să se întâmple asta legat de orice alt subiect.

Așa că nu are sens să insiști dacă ceva este posibil sau imposibil sau dacă cineva va putea sau nu va putea să facă ceva.

Mai ales când vine vorba despre subiecte care pentru unii chiar sunt posibile.

Este imposibil pentru un om să zboare. Este adevărată sau falsă afirmația asta?

Depinde…

Omul poate să zboare prin nenumărate mijloace cum ar fi parapanta, costume speciale care te ajută să planezi, avionul etc.

Poți spune că omul nu poate zbura fără mijloace exterioare.

Dar și aici avem exemplul acelor călugări care levitează. Este adevărat sau fals că există acești călugări? Nu ai de unde să știi decât după ce ai verificat toți oamenii de pe planetă și până când reușești tu să faci asta, poate învață vreunul.

Să generalizezi ceva pe baza cunoașterii tale personale limitate, pe baza experienței tale limitate, este absurd. La fel cum este absurd să nu ții cont de experiența ta de viață atunci când evaluezi consecințe sau cauți soluții.

Totuși, dacă vrei să corectezi această a treia greșeală, ar fi bine să începi să observi atitudinea ta față de diverse păreri sau față de visele celorlalți.

O să te surprindă să vezi de cât de multe ori ai tendința să desconsideri părerile, planurile sau visele altora, fără măcar să ai o cunoaștere în domeniul respectiv. Ce să mai zic de experiență sau expertiză în acel domeniu.

De acum înainte să te studiezi legat de „adevărurile” pe care le afirmi. Despre lume, despre bărbați, despre femei, despre alții.

Urmărește să te corectezi urgent atunci când vezi că ai tendința să spui „Nu se poate!” sau că este „Imposibil!”.

Asta o să te ajute să rămâi deschis/ă față de noi posibilități.

 

Ca să înțelegi cât de simplu putem să cădem într-o capcană, îți dau un exemplu personal recent.

Poate ai văzut video-ul în care vorbeam despre faptul că urmează să încep o afacere pe site-ul Amazon. Evident, și aici, toată lumea are o părere dacă este bine, dacă nu este bine, ce merge și ce nu merge, deși 99% din cei care au o părere nu au încercat efectiv, știu lucruri doar din auzite.

În prima fază a întregului proces, aveam de ales un produs pe care să îl comercializăm pe acel site. Conform cu instrucțiunile cursului și ale prietenilor care au făcut acel curs, există pași bine definiți legat de cum se face asta și prima etapă era să ne familiarizăm cu ce produse există acolo, categorii și ce se mai vinde pe site.

Ne uitam la niște prosoape de plajă. Prima mea idee a fost: Interesant, dar dacă vinzi așa ceva, este un produs de sezon, adică prosoapele de plajă se vând foarte bine vara. În restul timpului ce faci?

Și am observat că producătorul respectiv vânduse de sute de mii de dolari în luni de iarnă. Și nu înțelegeam cum.

Apoi m-a lovit!

Eu gândeam în termeni de posibil și imposibil în condițiile în care unde trăiesc eu, sunt patru anotimpuri. Mă rog, mai nou parcă sunt doar două, dar asta e altă poveste…

Gândeam posibilitățile în contextul vieții mele și nu țineam cont de faptul că în SUA vorbim de un continent întreg, unde în unele state cât toată România, este continuu vară…

Mi-am învățat lecția.

Ieși din această greșeală și vei începe să realizezi lucruri care înainte ți se păreau imposibile.  ☺

(va urma…)

Citește despre:

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
615
Poate te-ar interesa si  Nu îți arăt asta ca să mă laud...