fbpx

(Ai citit despre primele greșeli din această serie? Dacă nu, citește-le acum, aici)

Cât de mult putem pierde în viață din cauza unor „mărunțișuri” care se desfășoară în mintea noastră… Să-ți dau un exemplu.

 

La una dintre sutele de prezentări pe care le-am susținut am dat un exemplu, pe care l-am mai folosit poate de zeci de ori, pentru a ilustra o idee.

 

Undeva în prima parte a prezentării de trei ore, am povestit despre nevoia unor persoane de a se compara cu alții. Exemplul pe care l-am folosit a fost despre cineva care își dorea să ajungă ca Steve Jobs și era legat de faptul că eu am sugerat că nu ar fi bine să ajungă ca el, deoarece Steve Jobs a murit de cancer.

 

Concluzia, simplă de altfel, a fost destul de clară pentru toată lumea: nu încerca să fii ca cineva, decât dacă știi exact și în detaliu că viața acelei persoane este în totalitate așa cum îți dorești tu să fie viața ta; mai bine caută să vezi care sunt abilitățile acelei persoane care îți plac, și dezvoltă-ți acele abilități, nu încerca să fii ca ea.

 

Toată lumea era încântată de idee, de matematica din spate…

 

La finalul prezentării, vine în fața mea un domn. Părea confuz și nedumerit. Când îl întreb cu ce pot să îl ajut, îmi zice: „Nu trebuia să dai exemplul acela cu cancerul. Pe mine m-ai pierdut din acel moment. Eu de atunci mă tot gândesc, oare de ce ai zis asta, că pe mine mă deranjează foarte tare cuvântul <cancer>”.

 

Îți dai seama?

 

Din cauza unui singur cuvânt, care pe el îl deranjează, a ratat tot restul conferinței. Doar pentru că lui nu îi place acel cuvânt. Din cauza faptului că, pentru el, acel cuvânt avea o anumită semnificație, a ratat efectiv tot restul prezentării, așa cum a și recunoscut, de altfel – pentru el restul conferinței a fost ca și cum ar fi dispărut din peisaj.

 

Asta înseamnă să lași lucrurile mărunte care pentru tine au o anumită semnificație, să te „deturneze” și să ratezi restul experiențelor din jurul tău, din viața ta, pentru o perioadă de timp.

 

Tu de câte ori te-ai supărat pe cineva pentru lucruri destul de mărunte?

 

De câte ori alegem să stăm supărați, deoarece cineva a făcut sau nu a făcut ceva relativ nesemnificativ?

 

De câte ori ne enervăm pentru câte un cuvânt care nouă nu ne place și apoi consumăm zile întregi energie, iar asta ne influențează tot restul relațiilor?

 

Fiecare dintre noi avem preferințe.

 

Fiecare dintre noi avem așteptări.

 

Și este firesc să fie așa. Până aici nu este nicio problemă.

 

Dar să stai supărat pe o persoană apropiată pentru că nu ți-a răspuns la un mesaj în timpul în care te-ai așteptat?

 

Să ții supărare pentru că cineva a făcut o glumă pe seama ta, care pentru acea persoană părea chiar inocentă, doar pentru că ție nu îți plac anumite cuvinte?

 

Să ții stări de ură, uneori, sau de râcă, pentru că cineva nu a făcut exact ce voiai tu, exact când voiai tu, exact așa cum te așteptai. Cât de inteligent este asta?

 

Nu ai cum să fii dezamăgit, decât dacă înainte te-ai amăgit sau te-ai lăsat amăgit.

 

Preferințele noastre și așteptările noastre ni se par atât de importante, încât fără măcar să ne dăm seama, ne așteptăm și ne amăgim că ele ar trebui să fie la fel de importante și pentru cei din jurul nostru.

 

Și nu vorbesc despre lucruri mari, cum ar fi valorile noastre de bază, idealurile noastre înalte. Vorbesc despre lucruri simple cum ar fi: unde ai luat locurile la cinema, la ce masă te-ai așezat la restaurant, dacă mi-ai comandat și mie o apă, ai întârziat câteva minute, nu m-ai sunat cât mă așteptam eu, ce imagine ai postat pe Facebook, nu mi-ai răspuns „la timp” sau „te-am văzut online pe Whatsapp și nu mi-ai scris”.

 

Și o grămadă de alte lucruri “importante” în viață… Aș putea da sute de exemple legate de acest gen de decizii care ne duc spre suferință sau în conflicte.

 

Data viitoare, când va apărea senzația asta, ar fi bine să te întrebi:

  • „Oare este chiar atât de important acest detaliu pentru ceea ce îmi doresc eu?”;
  • „Ce îmi doresc eu cu adevărat în situația asta?
  • Obțin acel ceva dacă țin cu dinții de părerea sau așteptările mele?”

 

Iar dacă răspunsul la vreuna dintre aceste întrebări este „Ăăăăă… nu.”, atunci îți recomand să faci cel mai inteligent lucru pe care îl poți face într-o situație în care nu iese totul exact așa cum te așteptai: schimbă-ți starea și bucură-te de experiență. 🙂

 

Poți să recitești, oricând, despre primele 3 greșeli:

 

 

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
4471
Poate te-ar interesa si  Nu mai am chef să merg la lucru