fbpx

Așa cum tu citești în acest moment articolul meu, așa am citit și eu articolele despre lucrarea lui Cicero. La fel și el, a studiat scrierile unor persoane de dinaintea lui.

 

Se pune că omul inteligent învață din greșelile pe care le face, iar omul înțelept învață și din greșelile pe care le fac alții.

 

Warren Buffett, cel care este considerat cel mai mare investitor al tuturor timpurilor, spunea, la un moment dat, că succesul lui se datorează faptului că face ceea ce mulți alții nu fac: citește și gândește.

 

În timp ce alții sunt ocupați să facă lucruri, el citește și gândește, iar asta face diferența în deciziile pe care le ia.

 

Știu că lumea este ocupată în ziua de azi. Și din acest motiv apreciez că citești acest articol! Ăsta este deja un semn că reușești să eviți greșeala asta.

 

Lumea este atât de ocupată încât nu mai are timp să se educe.

 

Mulți au impresia că școala le-a oferit suficientă educație. Ba chiar sunt sătuli de „învățat”.

 

Auzisem la un moment dat un studiu trist, chiar din țările civilizate, care spunea că peste 90% din oamenii care termină o școală nu mai citesc nici măcar o carte după absolvire.

Mă-ntreb, oare cum ar vrea oamenii aceia să facă o schimbare în viața lor?

 

Sau poate nu și-o doresc…

 

În primii ani de viață se formează modul nostru de a reacționa și de a gândi. Apoi deciziile noastre se vor construi pe modul nostru de a reacționa și de a gândi. Acțiunile și obiceiurile noastre se vor baza pe deciziile noastre. Ceea ce, într-un final, va genera mai mult din ceea ce deja suntem și ceea ce deja avem.

 

Și așa se construiește o viață de om.

 

Omul învață din și prin experiență.

 

Adică degeaba știi teoretic cum este să înoți. Până nu sari în apă nu vei știi cum se face concret. Și nu ajunge nici măcar săritul în apă. E nevoie să construiești abilitatea de a înota, pas cu pas pentru a ajunge să fii un înotător bun.

 

Iar asta înseamnă studiu asupra felului în care înoți, părerea unor experți, adaptare, observare, îmbunătățire.

 

Adică să te ocupi de tine și de abilitățile tale.

 

Rafinarea minții la care se referă Cicero este despre a nu te opri din acest proces de auto-educare, de auto-transformare intenționată și conștientă.

 

Acum ai la îndemână multe, multe variante de învățare: cărți audio, materiale video, internetul oferă posibilități nelimitate. Unele gratuite, altele mai complexe și mai profunde contra-cost, doar să iei o decizie și să te apuci de studiu.

 

Cu toate astea, majoritatea umanității încă se confruntă cu aceeași greșeală: are senzația că dacă a învățat o meserie, ar trebui să ajungă. Dacă învață să facă sarcini noi la lucru, ar trebui să fie suficient.

 

Niciunul nu ne-am născut experți în nimic. Cu atât mai puțin în propriile procese de evoluție și transformare.

 

“Lucrul” cu noi este cel mai dificil proces de multe ori, deoarece este greu să vezi din afară ceva din care faci parte și cu care te identifici cu totul.

 

De asta, cititul, studiul, experiențele noi sunt primul pas către a te cunoaște mai bine.

 

Așa cum acest articol sau vreunul dintre episoadele din Podcastul de Eq te-a ajutat să înțelegi lucruri despre tine, despre viață, despre alții, la fel orice informație nouă poate să te ajute să mai schimbi puțin perspectiva.

 

Studiul în sine nu ajunge, evident.

 

Te va ajuta să înțelegi teoretic niște lucruri, să faci legături, dar pentru a produce o transformare în viața ta, va fi nevoie și de „rafinarea minții” cum spune Cicero.

 

Adică să și aplici, ca să înțelegi aspectele din practică.

 

Să vorbești și cu alți oameni care au aceleași aspirații, tot pentru a te îmbogăți din experiența practică a altora.

 

Și așa vei ajunge prima dată să înțelegi care este schimbarea de care ai nevoie. Apoi vei înțelege cum se face schimbarea. Apoi vei putea testa și, treptat, din practică, îți vei da seama ce funcționează la tine și ce nu, din ceea ce ai aflat. Așa vei ajunge să generezi o schimbare în felul în care acționezi și în modul în care iei decizii.

 

Iar asta va schimba profund modul tău de a reacționa și de a gândi.

 

Și asta, ai să îți dai seama atunci, înseamnă că într-adevăr te-ai transformat.

 

Dar totul începe cu studiul și apoi cu rafinarea minții. Felicitări, ai început să faci primul pas!

 

Citește întreaga serie de articole inspirate de marele Cicero, aici:

 

Prima greșeală

A doua greșeală

A treia greșeală

A patra greșeală

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
527
Poate te-ar interesa si  Greșeala nr. 4: Să refuzi să pui deoparte preferințele mărunte