fbpx

De la această greșeală pornesc toate conflictele dintre oameni, de la certurile mărunte din capul nostru și până la războaiele la care asistăm în astăzi.

 

Dacă stai să te gândești puțin, nu cred că îți place să fii schimbat cu forța. Așa-i?

 

Cu toate astea, în fiecare moment în care considerăm că cineva nu face ceva așa cum „ar trebui” sau cum ar fi „normal”, de fapt, comitem această greșeală.

 

Certurile din familie, din cuplu, dintre prieteni sunt despre faptul că una dintre părți „atacă” un adevăr al celeilalte părți, iar aceasta se apără și contraatacă apoi.

 

Putem vorbi aici despre lucruri mărunte de tipul „Laveta nu trebuie ținută sub chiuvetă!” sau “Cine este fotbalist mai bun?”, dar putem să ajungem la lucruri grave cum ar fi conflictele bazate pe convingeri religioase sau pe istoria unor pământuri pentru care cineva pornește în luptă.

 

Nu spun să nu avem păreri proprii și valori la care să ținem și de care să ne ținem atunci când luăm decizii.

 

Nu doar că este firesc să ai adevărurile tale, ci este firesc să le și aperi atunci când cineva te forțează să le schimbi.

 

Dar atunci când cineva simte nevoia să îi convingă pe ceilalți să își schimbe valorile, adevărurile sau obiceiurile pentru că ele nu sunt „bune”, „normale” sau pentru că pur și simplu consideră că este spre „binele” celuilalt… ?

 

O să îți împărtășesc câteva dintre ideile mele despre ce înseamnă să îi forțezi pe ceilalți, idei legate de persuasiunea, manipularea și convingerea altora.

 

Evident, ca de obicei, s-ar putea să contrazic multe dintre teoriile cu care ai intrat în contact în ultima vreme, dar îmi asum asta. 🙂

 

Te voi lăsa la final să alegi tu concluziile, pentru tine, legate de diferențele între cele de mai sus, respectiv să marchezi tu linia de unde începe greșeala numărul șase, enunțată de Cicero.

 

Prima abordare, a diferențelor dintre manipulare și persuasiune…

 

De multe ori atunci când vine vorba despre inteligență emoțională și mai ales despre empatie, apare întrebarea: „Și manipularea cu empatia cum se înțeleg? Dar persuasiunea?”

 

Și aici ajungem la câteva dintre întrebările mele: Cum definești manipularea?

 

De obicei, definițiile sunt destul de diverse, dar pe aceeași direcție: a manipula pe cineva înseamnă să îl determini să ia o decizie care este în interesul tău și de obicei împotriva interesului acelei persoane.

 

Următoarea întrebare: Cum definești persuasiunea?

 

Din nou, deși sunt diverse, răspunsurile converg spre următoarea definiție: persuasiunea înseamnă să ajuți o persoană să ia o decizie care este spre binele ei.

 

Și întrebarea mea atunci când vine vorba de binele altora este: Cine, oare, te crezi tu, să îți asumi decizia legat de ce este bine pentru celălalt? 🙂

 

Abordarea numărul doi, legat de a-i convinge pe ceilalți de adevărul tău…

 

Eram la masă cu un „coleg de breaslă” care îmi este un model în multe aspecte și aveam o discuție despre marketing și limitele între un marketing agresiv și unul armonios.

 

El a folosit o metaforă, legat de abordarea lui în marketing:

 

„Există trei feluri de medici:

 

Primul este cel care, atunci când vine pacientul, îi explică frumos: uite, acesta este medicamentul care ți-ar face bine, ar fi bine să îl iei.

 

Al doilea, este cel care explică mai în detaliu: fii atent, ai o problemă, medicamentul acesta este soluția, dacă îl iei, va fi mai bine, dacă nu îl iei, vor fi următoarele consecințe negative…

 

Al treilea este cel care, atunci când vine pacientul, îi pune piciorul pe piept și îi bagă pastila pe gât.”

 

Îți spun sincer, încă sunt în procesul de învățare, prin care să îmi dau seama unde este limita între a-i ajuta pe ceilalți, respectiv a le încălca liberul arbitru.

Încă sunt în faza în care de multe ori îmi pun problema dacă ar trebui sau nu să împing limitele acelei persoane care mi-a cerut ajutorul sau ar trebui să o las să și le descopere singură.

 

Nu cred în rețete universale, probabil m-ai mai auzit spunând asta.

 

Ți-am împărtășit cele două perspective de mai sus, tocmai pentru că eu consider că  ar fi cazul ca fiecare dintre noi să decidă în funcție de situație care ar fi soluția cea mai potrivită.

 

Suntem convinși de multe ori că deținem adevărul absolut.

 

Cu atâta îndârjire luptăm să ne demonstrăm adevărul, încât uităm că de-a lungul vieții noastre și noi ni l-am mai schimbat…

 

Atât de multe exemple avem de-a lungul istoriei în care diverse personalități au vrut să schimbe în „mai bine” lucrurile, forțând națiuni întregi la război și chinuri.

 

Sunt curios dacă îți vei pune două întrebări legate de abordările pe care ți le-am împărtășit:

 

Cine ești tu să decizi ce este mai bine pentru altcineva?

Tu ce fel de medic ești, când cineva îți cere ajutorul?

 

Sunt întrebări menite să provoace o introspecție în fiecare dintre noi. 🙂

 

Despre greșelile umane am mai scris alte 5 articole. Citește-le:

 

Prima greșeală

A doua greșeală

A treia greșeală

A patra greșeală

A cincea greșeală

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
646
Poate te-ar interesa si  De ce fug barbatii de shopping